הליך רב תחומי של גירושין בשיתוף פעולה

אודות השיטה
מודל הרב-תחומי הנקרא "גירושין בשיתוף פעולה" (COLLABORATIVE DIVORCE) היא דרך חלופית ליישוב סכסוך שבה הצדדים נמנעים מלהגיע לבית משפט לפתרון הקונפליקט, על אף המעורבות של שני עורכי-דין שמייצגים את בני-הזוג. השיטה החדשה מבוססת על שיתוף פעולה והידברות בין עורכי-הדין, בין הצדדים עצמם ובין כל אנשי המקצוע המעורבים בטיפול במשפחה. הניסיון הוכיח כי השימוש בצוות רב-תחומי משיג תוצאות טובות עבור המשפחה ותוך זמן קצר.

עורכי-הדין והצדדים חותמים על הסכם בו הם מתחייבים שלא לפנות לערכאות משפטיות לפתרון הקונפליקט ואם לא יגיעו ביניהם להסכם, עורכי-הדין המייצגים בהליך יפסיקו את ייצוגם ויתפטרו. עורך-הדין המייצג בהליך זה פועל בתפיסת הקולגה כמשתף פעולה ולא כיריב.  הפתרון לקונפליקט יובא בראיה מערכתית בסיוע צוות מומחים רב-תחומי.

כל צד יכול להיות מלווה ביועץ לגירושין (DIVORCE COACH). היועץ הינו איש מקצוע מתחום הטיפול ותפקידו לתמוך רגשית בבן/ת הזוג ולסייע לו/ה  בתקופת המשבר.  לעיתים יש יועץ אחד לשני בני- הזוג.

היועץ/ים מלמד/ים  מיומנויות תקשורת עם בן/ת הזוג השני ומסייעים לבני הזוג בבניית "תוכנית הורית" לטיפול בילדים לאחר הפרידה. תוכנית הורית מפורטת מסדירה את יחסי ההורות לאחר הפרידה תוך ראיית טובת הילד ולקיחה בחשבון של צורכי הילדים, צורכי ההורים ואת האפשרויות העומדות בפניהם.

לפי הצורך, אנשי צוות נוספים עשויים להשתתף בתהליך: מומחה לילדים  (CHILD SPECIALIST) שנפגש עם הילדים ובהמשך עם שני ההורים יחד במטרה להשמיע את קול הילדים בתהליך ולהציג את חווית הילדים ביחס לפירוד ולמשבר; יועץ פיננסי (FINANCIAL  EXPERT) שמסייע בהיבטים הכלכליים של שני בני-הזוג.


למי מיועדת שיטה זו?
שיטת "גירושין בשיתוף פעולה" מהווה פתרון מעולה לבני-זוג שחשים צורך בייצוג משפטי אישי אבל אינם מעוניינים לנהל "מלחמה" בבתי המשפט. אין להם מספיק אמון אחד בשני לנהל הליך של גישור או שקשה לאחד מבני-הזוג להתמודד באופן ישיר מול השני במשא ומתן אצל מגשר ניטראלי. אלה זוגות שלא כל כך מתאימים לגישור, אבל האופציה של התדיינות מרתיעה אותם והם חוששים מהעלויות הגבוהות ומההשפעה השלילית על עצמם ועל הילדים המשותפים. השימוש בצוות רב-תחומי מעניק מענה שנחוץ במצבים של רמת קונפליקט גבוהה. 


המשותף לגישור ולשיטה "גירושין בשיתוף פעולה"

  • השיח מבוסס על הגדרת צרכים והמשא ומתן הינו משתף ולא לוחמני
  • הסכם הוגן וסביר תוך התחשבות בצרכי כל בני המשפחה
  • ההליך מבוסס על בניית תקשורת בין הצדדים
  • שימוש במומחים מתחומים שונים (אקטואר, מומחה ילדים, שמאים, וכד')
  • דרישת שקיפות בהליך
  • הדגש על טובת הילדים בתהליך בנית תכנית הורית
  • ההחלטות בידי הצדדים
  • הפגישות מתנהלות באווירה אינטימית וברוח טובה
  • העלויות יכולות להיות נמוכות יותר מהליך משפטי
  • ההליך ממוקד וקצר יותר מההליך המשפטי
  • חובת סודיות כלפי חוץ וחסינות כלפי בית משפט (הימנעות ממתן עדות)

 

השוני בין גישור לבין "גירושין בשיתוף פעולה"

  • בגישור אין הכרח לייצוג של עו"ד בהליך אך ב"גירושין בשיתוף פעולה" חייב כל צד להיות מיוצג ע"י עו"ד מטעמו
  • בגישור יכולים הצדדים להיעזר באנשי טיפול אבל הם נמצאים מחוץ להליך עצמו. ב"גירושין בשיתוף פעולה" הם חלק אינטגראלי מהצוות המסייע לבני הזוג
  • עלויות הליך הגישור בדרך כלל נמוכות יותר, במיוחד כאשר המגשר אינו עורך-דין
  • תהליך הגישור בדרך כלל קצר ויעיל יותר


תפקידה של ד"ר סוזן זיידל כיועצת גירושין  
DIVORCE COACHׂ


ד"ר סוזן זיידל חברה בעמותה להתגרש בשלום - www.israeldivorce.co.il  - שעוסקת בגירושין בשיתוף פעולה
 במרכז הארץ. היא עברה הכשרה בשיטה זו בשנת 2009. השילוב של ניסיון רב בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי וניסיון רב כמגשרת בגירושין מאפשר לד"ר זיידל למלא את התפקיד החדש – יועצת גירושין לאחד מבני-הזוג או לשניהם כאחד – ברגישות ובמקצועיות רבה.


אפשר לפנות לד"ר זיידל כדי להתחיל את התהליך. היא תוכל להפנות אתכם לעורכי-דין המציעים ייצוג במסגרת "גירושין בשיתוף פעולה". ד"ר זיידל יכולה לשמש כיועצת גירושין לאחד מבני-הזוג ותפנה את בן-הזוג השני ליועצים אחרים. השימוש בשני יועצים מתאים במקרים של קונפליקט גבוה והצורך של הצדדים ליועץ "משלו" שיעמוד לצדו לאורך התהליך. במקרים פחות טעונים רגשית, התהליך יותר חסכוני כאשר נעזרים ביועצת גירושין אחת לשני בני-הזוג.

ראה מאמר בנושא: בחירת הדרך המתאימה להסדיר גירושין