חווית הגירושין אצל מבוגרים
גירושין מהווים משבר לכל המשפחה – לילדי בני-הזוג, לבני-הזוג וגם להורי בני-הזוג
עוצמת המשבר משתנה ממשפחה למשפחה. במקרים שהנישואין אופיינו באלימות או בחוויות קשות אחרות, הגירושין מהווים הקלה, אבל ברוב המקרים הגירושין מהווים "רעידת אדמה רגשית", תקופה של חוסר וודאות וחרדות לגבי העתיד, פגיעות נפשית, כעס והאשמות. אחרי תקופה קשה, רוב המבוגרים והילדים מסתגלים למציאות החדשה וחוזרים לאיזון נפשי.
גירושין הינן תהליך רגשי ומשפטי כאחד, ונמשכים תקופה ארוכה
תהליך המשפטי הינו פשוט וקצר כאשר בני-הזוג מגיעים להסכם גירושין, אך תהליך המשפטי עלול להיות ארוך כאשר מתקיימת התדיינות משפטית. תהליך הרגשי מתחיל ברגע שנושא הגירושין עולה בין בני-הזוג ונמשך שנים, עד סיום ההסתגלות לגירושין.
שלבי הגירושין: התלבטות וקבלת החלטה, תכנון, ביצוע התוכנית והסתגלות למצב החדש
ברוב המקרים, אחד מבני-הזוג מתלבט תקופה ארוכה לפני שהוא מודיע לבן-הזוג על החלטתו להתגרש, אבל לעיתים ההחלטה מתקבלת בעקבות גילוי בגידה או תופעה אחרת בלתי מקובלת. השלב של תכנון הגירושין (תנאי הגירושין ובניית תוכנית הורות לאחר הגירושין) הוא שלב קצר יחסית כאשר בני-הזוג נעזרים במגשרים ומאפשר ביצוע ההחלטות על פי רצון בני-הזוג. תקופת ההסתגלות נמשכת חודשים רבים וגם שנים רבות, בהתאם לכוחות הנפשיים של בני-הזוג.
החלטה משותפת או מצב של "עוזב – נעזב"
במקרים של החלטה משותפת, המשך הגירושין יהיה יותר קל לכל בני-המשפחה כי יהיו פחות כעסים והאשמות ויותר שיתוף פעולה בתכנון הגירושין וגם לאחר הגירושין. אם זאת, רק כ-20% ממקרי גירושין הם על בסיס החלטה משותפת. ברוב המקרים, ההחלטה היא של אחד מבני-הזוג ובן-זוגו נאלץ להשלים עם מצב שלא בחר בו. יותר קל, רגשית, למי שמחליט להתגרש לעומת בן/בת הזוג שחש נעזב ע"י בן/בת זוגו. הבשלות לגירושין של מי שהחליט מקלה עליו בזמן שבן-הזוג המופתע אינו בשל בכלל. ייתכן גם שוני בנכונות בני-הזוג לשלם את מחיר הגירושין – מחיר הכלכלי, מחיר בנושא הורות וגם במובנים אחרים.
הקשיים הרגשיים
במקרים שההחלטה היא של בן-הזוג, תהיה תקופה של "הלם רגשי" (גם בעקבות גילוי בגידה או סודות אחרים, כמו זהות מינית). ברוב המקרים גירושין מלווים באכזבה עמוקה ובכעסים זה כלפי זו. מכיוון שגירושין כרוכים באבדנים רבים – אבדן בן-זוג, אהבה, "מסגרת" משפחתית, קשר יום-יומי עם הילדים, חלומות לעתיד המשותף, ביטחון, החיים כמו שהיו, קשר עם משפחת בן-הזוג, חברים מצד בן-הזוג, הבית ועוד – הרגש הכי חזק הוא עצב ודיכאון. עקב חוסר וודאות לגבי העתיד, חשים גם חרדות – חרדה כלכלית, חרדה להישאר לבד, ללא בן-זוג, חרדה כלפי הילדים ועוד.
הכוחות הנפשיים של בני-הזוג ומקורות התמיכה שלהם יסייעו להם להתגבר על הקשיים ויקצרו את תקופת המשבר. אם זאת, הפגיעה באמון בבני-זוג (בגברים או בנשים, כהכללה) ובתדמית האישית עלולה להימשך תקופה ארוכה ולעכב את תהליך השיקום האישי והחברתי. לעיתים חלה ירידה בתפקוד ההורי ובתפקוד בעבודה, דבר המקשה עוד יותר. טיפול פסיכולוגי עשוי לסייע למתגרשים בשלבים השונים של תהליך הגירושין.